Národný kontaktný bod EMN
v Slovenskej republike

Národná konferencia EMN Ochrana maloletých bez sprievodu a odlúčených detí v Írsku a v Európe, Dublin, 27. novembra 2014

31. marec 2015

Dňa 27. novembra 2014 zorganizoval Národný kontaktný bod (NKB) EMN v Írsku konferenciu Ochrana Maloletých bez sprievodu a odlúčených detí v Írsku a Európe (Protection of Unaccompanied Minors and Separated Children in Ireland and Europe). Konferencie sa zúčastnil zástupca NKB EMN v Slovenskej republike.

Konferencia sa venovala vstupu maloletých bez sprievodu a odlúčených detí, hraničným kontrolám, azylovému konaniu, ich prijímaniu a starostlivosti, ako aj návratu a reintegračným opatreniam s prihliadnutím na najlepší záujem dieťaťa.

V prvom paneli boli predstavené opatrenia zamerané na maloletých bez sprievodu a odlúčené deti v Európe, pričom medzi prednášajúcimi boli zástupcovia Európskej komisie, UNHCR a Európskeho podporného úradu pre azyl (EASO).

V druhej časti, ktorá bola zameraná na výzvy a osvedčenú prax v oblasti maloletých bez sprievodu a odlúčených detí v Írsku, prezentovala členka írskeho NKB EMN hlavné zistenia štúdie EMN Maloletí bez sprievodu v Írsku v roku 2014: štatistiky, politiky a prax. O írskej praxi hovoril aj zástupca Úradu komisára pre žiadosti utečencov (Office of the Refugee Applications Commissioner, ORAC), Agentúry TUSLA (TUSLA Child and Family Agency) a Úradu detského ombudsmana (Ombudsman for Children Office). Súčasťou panelu bola prezentácia o formách prenasledovania z pohľadu práv dieťaťa.

Po konferencii sa uskutočnilo pracovné stretnutie k príprave spoločného zadania pre vypracovanie Výročnej správy o politikách v oblasti migrácie a azylu.

Viac informácií o podujatí vrátane programu a prezentácií získate na webovej stránke NKB EMN v Írsku.

Koordinátor EMN na Slovensku

Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) - Úrad v SR

www.emn.sk | ↗ www.iom.sk
LinkedIn | ↗ Facebook | ↗ YouTube

Koordinátor EMN v EÚ

Európska komisia - Generálne riaditeľstvo pre migráciu a vnútorné záležitosti

www.ec.europa.eu/emn
LinkedIn | ↗ Twitter

Newsletter EMN Slovensko

↗ Stiahnite si aktuálne číslo

Archív newslettrov

Prihlásiť sa k odberu noviniek EMN

Novinky o migrácii v EÚ

↗ Stiahnite si aktuálne číslo Bulletinu EMN

Archív bulletinov

Prihlásiť sa k odberu noviniek EMN