Národný kontaktný bod EMN
v Slovenskej republike

Národná konferencia EMN zameraná na rôzne aspekty migrácie, Valletta, 5. decembra 2014

19. marec 2015

Národný kontaktný bod EMN pre Maltu zorganizoval dňa 5. decembra 2014 konferenciu vo Vallette, ktorá sa venovala štyrom oblastiam: maloletým bez sprievodu migrujúcim do Európy, udalostiam v Stredomorí, asistovaným dobrovoľným návratom nelegálnych migrantov a získavaniu migrantov v súvislosti s podnikaním. Na konferencii vystúpila expertka Úradu Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) v Slovenskej republike, ktorá koordinuje aktivity EMN na Slovensku.

Po predstavení aktivít EMN vrátane nového vydania Slovníka pojmov v oblasti migrácie a azylu nasledoval prvý panel, ktorý sa venoval maloletým bez sprievodu migrujúcim do Európy. Okrem prezentujúcich – Alexandra Tortella z Agentúry pre sociálne zabezpečenie žiadateľov o azyl (Agency for the Welfare of Asylum Seekers) a Francesca Vacchiana z Inštitútu pre sociálne vedy (Institute for Social Sciences) na Univerzite v Lisabone – hovorili o svojich skúsenostiach aj migranti, ktorí prišli ako maloletí bez sprievodu do cudzej krajiny.

V druhej časti zameranej na situáciu v Stredomorí, vystúpil Dominic Fenech z Univerzity na Malte, ktorý poskytol prehľad o téme. Joe Mangion z maltského ministerstva zahraničných vecí sa zameral na krízovú situáciu v Líbyi. Anna Khakee z Univerzity na Malte hovorila o tom, akým spôsobom prispieva vzťah medzi Marokom a EÚ k dlhodobej stabilite v krajine. Panel ukončil Andrea Crescenzi z talianskej Národnej výskumnej rady (Consiglio Nazionale delle Ricerche) s prezentáciou o  ochrane vonkajších hraníc EÚ v oblasti Stredomoria.

V tretej časti predstavila Margaret James z ICF International (poskytovateľ služieb pre EMN) programy asistovaných dobrovoľných návratov v členských štátoch EÚ a Nórsku. Laura Maciulskaite z IOM Malta následne prezentovala program asistovaných dobrovoľných návratov a reintegrácií a Adriana Weissová z IOM Slovensko sa podelila o slovenské skúsenosti s návratmi a reintegráciami nelegálnych migrantov do východoeurópskych a ázijských krajín.

V záverečnom paneli vystúpil Joseph Mizzi z programu pre investorov Identity Malta, ktorý hovoril o zjednodušení migrácie pre podnikateľov. Schému imigrácie investorov v Litve opísala Evelina Gudzinskaite z oddelenia pre migráciu litovského Ministerstva vnútra. Konferenciu uzavrel Godfrey Baldacchino, profesor z Univerzity na Malte a kanadskej Univerzity Ostrova Princa Eduarda, s prezentáciou o migrácii podnikateľov na malých ostrovoch.

Viac informácií o podujatí vrátane programu a prezentácií získate na webovej stránke NKB EMN pre Maltu.

Koordinátor EMN na Slovensku

Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) - Úrad v SR

www.emn.sk | ↗ www.iom.sk
LinkedIn | ↗ Facebook | ↗ YouTube

Koordinátor EMN v EÚ

Európska komisia - Generálne riaditeľstvo pre migráciu a vnútorné záležitosti

www.ec.europa.eu/emn
LinkedIn | ↗ Twitter

Newsletter EMN Slovensko

↗ Stiahnite si aktuálne číslo

Archív newslettrov

Prihlásiť sa k odberu noviniek EMN

Novinky o migrácii v EÚ

↗ Stiahnite si aktuálne číslo Bulletinu EMN

Archív bulletinov

Prihlásiť sa k odberu noviniek EMN