Národný kontaktný bod EMN
v Slovenskej republike

Národná konferencia EMN Migrácia ako kľúčový element konkurencieschopnosti, Madrid, 13. novembra 2014

11. február 2015

Dňa 13. novembra 2014 zorganizoval Národný kontaktný bod (NKB) EMN v Španielsku konferenciu v Madride s názvom Migrácia ako kľúčový element konkurencieschopnosti. Konferencie sa zúčastnili dvaja zástupcovia NKB EMN v Slovenskej republike.

Konferencia bola zameraná na ekonomickú migráciu spojenú s podnikaním a vzťah migrácie a konkurencieschopnosti ekonomiky. Program konferencie bol rozdelený do troch panelov: medzinárodná mobilita ako hnacia sila pre zmenu a ekonomickú dynamiku; migrácia súvisiaca s medzinárodným obchodom; a získavanie investorov a podnikateľov. Na konferencii vystúpili zástupcovia ministerstiev, členovia NKB EMN (za Francúzsko, Nemecko, Taliansko, Španielsko, Portugalsko a Veľkú Britániu), zástupcovia Európskej komisie a poskytovateľa služieb EMN ICF International.

Prvý panel o medzinárodnej mobilite ako hnacej sile pre zmenu a ekonomickú dynamiku sa snažil zodpovedať na nasledovné otázky: akým spôsobom môžu migračné a integračné politiky prispieť k ekonomickému rastu, aké výzvy a prekážky v súčasnosti existujú v Európe a aké prvky je potrebné zohľadniť pri tvorbe migračnej politiky, ktorá sa usiluje prilákať investície a talenty. Okrem prijímania konkrétnych politík na podporu podnikania sa v rámci panela diskutovalo o význame zjednodušenia procesu prijímania a vstupu štátnych príslušníkov tretích krajín za účelom podnikania napr. zrýchlenou procedúrou, výnimkami zo všeobecných imigračných požiadaviek a zo skúmania situácie na trhu práce, informačnými kampaňami atď.

V druhom paneli, ktorý sa venoval migrácii súvisiacej s medzinárodným obchodom, diskutujúci analyzovali, akým spôsobom reagovať na vzťah medzi obchodnou výmenou a mobilitou osôb, aký je postoj štátov voči potrebe mobility v korporáciách, aký by mal byť postoj Európy v súvislosti so súťažou o talenty a na ktoré výzvy je potrebné reagovať. Na národnej úrovni zaviedlo Francúzsko viacročné povolenie na pobyt (max. 4 roky), Španielsko prijalo nové typy víz a povolení na pobyt podľa svojich konkrétnych potrieb a Holandsko do svojej novej schémy inovatívnych start-upov na rok 2015 zahrnulo zjednodušený program prijímania a ročné povolenie na pobyt na účel vypracovania podnikateľského plánu.

V treťom paneli o získavaní investorov a podnikateľov boli prediskutované relevantné programy prijaté v členských štátoch EÚ ako aj výzvy pre zjednodušenie procesu získavania investorov a podnikateľov. Portugalsko, Španielsko a Veľká Británia prispôsobili svoje pravidlá potrebám trhu a vyžadujú určitú minimálnu výšku investície, vytvorenie určitého minimálneho počtu pracovných miest, či kúpu nehnuteľnosti za určitú minimálnu sumu. Lehota na vydanie víz je v týchto členských štátoch 10 dní a lehota na vydanie povolenia na pobyt 20 dní. Na základe týchto opatrení sa zvýšil počet vydaných víz a povolení na pobyt, čo následne zvýšilo tvorbu pracovných miest.

Koordinátor EMN na Slovensku

Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) - Úrad v SR

www.emn.sk | ↗ www.iom.sk
LinkedIn | ↗ Facebook | ↗ YouTube

Koordinátor EMN v EÚ

Európska komisia - Generálne riaditeľstvo pre migráciu a vnútorné záležitosti

www.ec.europa.eu/emn
LinkedIn | ↗ Twitter

Newsletter EMN Slovensko

↗ Stiahnite si aktuálne číslo

Archív newslettrov

Prihlásiť sa k odberu noviniek EMN

Novinky o migrácii v EÚ

↗ Stiahnite si aktuálne číslo Bulletinu EMN

Archív bulletinov

Prihlásiť sa k odberu noviniek EMN