Národný kontaktný bod EMN
v Slovenskej republike

Výročná konferencia EMN: Európska stratégia pre rast - prečo je migrácia dôležitá, Litva, 5. - 6. novembra 2013

02. december 2013

V dňoch 5. a 6. novembra 2013 sa vo Vilniuse uskutočnila výročná konferencia EMN s názvom Európska stratégia pre rast: prečo je migrácia dôležitá. O rôznych aspektoch pracovnej migrácie prišli diskutovať poprední výskumníci, politickí predstavitelia a zástupcovia medzinárodných organizácií a akademickej obce. Organizátori privítali približne 130 účastníkov z 26 členských štátov EÚ a Nórska a predstaviteľov z tretích krajín vrátane USA a Kanady.

Po úvodnom slove a privítaní účastníkov nasledovala prvá panelová diskusia „Úloha migrácie v podpore ekonomického rastu – rôzne pohľady“. Prezentácie vystupujúcich odborníkov sa venovali demografickému vývoju a prepojeniu migrácie a inovácie.

V rámci druhého panela zameraného na tému „Politika pracovnej migrácie vychádzajúca z potrieb pracovného trhu: výzvy pre hodnotenie“ sa prezentujúci pokúsili zodpovedať na otázky ako možno reálne zhodnotiť potreby európskeho pracovného trhu, akým spôsobom tieto potreby zmerať a ako vysvetliť paradox vysokej nezamestnanosti a nedostatku pracovných síl.

Tretí panel s názvom „Pracovná migrácia: možnosti politík a (ne)poučenia“ bol zameraný na migračné systémy a schémy vo Veľkej Británii, Poľsku a Švédsku. Pohľad na riadenie pracovnej migrácie mimo Európy poskytli prezentácie o vývoji v Kanade a krajinách OECD.

Druhý deň pokračoval štvrtou panelovou diskusiou „Pohľad vysielajúcich krajín, sociálna kohézia a kvalita života migrantov“. Príspevky v tomto bloku informovali o Správe o svetovej migrácii 2013 (World Migration Report 2013), o konkrétnych prípadoch – migrantoch z Ukrajiny a Moldavskada, a o cieľových krajinách, ktoré preferujú občania Litvy a tretích krajín.

Diskutujúci posledného panela „Cesta vpred: skúmanie scenárov budúceho vývoja“ sa rozprávali o tom, čo by mohlo byť prioritami pre EÚ v oblasti pracovnej migrácie; ako bude vplývať ekonomická kríza a arabská jar na politiku pracovnej migrácie; ako naplánovať migračnú politiku v období neistoty; a ako sa môžeme poučiť z predchádzajúcich prognóz.

Koordinátor EMN na Slovensku

Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) - Úrad v SR

www.emn.sk | ↗ www.iom.sk
LinkedIn | ↗ Facebook | ↗ YouTube

Koordinátor EMN v EÚ

Európska komisia - Generálne riaditeľstvo pre migráciu a vnútorné záležitosti

www.ec.europa.eu/emn
LinkedIn | ↗ Twitter

Newsletter EMN Slovensko

↗ Stiahnite si aktuálne číslo

Archív newslettrov

Prihlásiť sa k odberu noviniek EMN

Novinky o migrácii v EÚ

↗ Stiahnite si aktuálne číslo Bulletinu EMN

Archív bulletinov

Prihlásiť sa k odberu noviniek EMN