Národný kontaktný bod EMN
v Slovenskej republike

Konferencia Migrácia počas a po hospodárskej kríze, Dublin, 14. júna 2013

16. júl 2013

Národný kontaktný bod EMN Írska zorganizoval v rámci írskeho predsedníctva 14. júna 2013 v Dubline konferenciu zameranú na pracovnú migráciu s názvom Migrácia počas a po hospodárskej kríze (Migration during and after the economic crisis).

Na konferencii vystúpili viacerí experti z rôznych krajín EÚ, ako aj medzinárodných organizácií a inštitúcií s príspevkami, ktoré priblížili dopad ekonomickej krízy na migrantov, migráciu a migračné politiky v Írsku, v Európe a v medzinárodnom kontexte.

Vo viacerých príspevkoch bolo okrem iného hodnotené či a ako migrácia ovplyvnila cieľové krajiny počas hospodárskej krízy. Kríza zapríčinila celkové zníženie nelegálnej migrácie, dočasnej pracovnej migrácie a migrácie z rodinných dôvodov. Zároveň kríza spôsobila, že sa zvýšil podiel žien, ktoré živia rodinu. V oblasti návratovej migrácie sa najčastejšie vracali do krajiny pôvodu vysokokvalifikovaní migranti. Niektoré krajiny zavádzali počas krízy kvóty. Z ekonomického hľadiska mala imigrácia aj počas krízy pozitívny dopad na HDP a zamestnanosť. Migranti z tretích krajín zväčša nemajú dobrý prístup k sociálnemu zabezpečeniu a preto ho vo väčšine prípadov nezneužívajú. Zároveň sa nepotvrdilo, že by zvyšovanie dávok v oblasti sociálneho zabezpečenia či dávok v nezamestnanosti motivovalo migrantov k vyššej imigrácii do danej cieľovej krajiny.

Program konferencie a prezentácie sú dostupné na webovej stránke írskeho Národného kontaktného bodu EMN.

Koordinátor EMN na Slovensku

Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) - Úrad v SR

www.emn.sk | ↗ www.iom.sk
LinkedIn | ↗ Facebook | ↗ YouTube

Koordinátor EMN v EÚ

Európska komisia - Generálne riaditeľstvo pre migráciu a vnútorné záležitosti

www.ec.europa.eu/emn
LinkedIn | ↗ Twitter

Newsletter EMN Slovensko

↗ Stiahnite si aktuálne číslo

Archív newslettrov

Prihlásiť sa k odberu noviniek EMN

Novinky o migrácii v EÚ

↗ Stiahnite si aktuálne číslo Bulletinu EMN

Archív bulletinov

Prihlásiť sa k odberu noviniek EMN