Národný kontaktný bod EMN
v Slovenskej republike

Konferencia Sloboda pohybu ako ľudské právo, Luxemburg, 3. - 5. júna 2013

16. júl 2013

Národný kontaktný bod EMN v Luxembursku zorganizoval v dňoch 3. - 5. júna 2013 svoju 6. národnú konferenciu pod názvom Sloboda pohybu ako ľudské právo (Freedom of Movement as a Human Right).

Na konferencii odzneli príspevky vysoko uznávaných národných a medzinárodných expertov zo štátnej správy, akademických a výskumných inštitúcií, ako aj príspevky zástupcov mimovládneho sektora. Experti svojimi prezentáciami podnietili diskusiu o rôznych aspektoch práva slobody pohybu občanov EÚ, ako aj štátnych príslušníkov tretích krajín, poukázali na rôzne legislatívne úskalia a praxou získané poznatky, ktoré vytvárajú nové výzvy na riešenie tejto problematiky do budúcna a to najmä vo vzťahu k občanom z tretích krajín. Diskutované boli napr. práva a povinnosti súvisiace so smernicou o vyslaných zamestnancoch alebo implementácia smernice o práve občanov Únie a ich rodinných príslušníkov voľne sa pohybovať a zdržiavať v rámci územia členských štátov. V tejto súvislosti sa za nejasný bod ukázala aplikácia začiatku päťročného obdobia, po ktorom môže občan EÚ získať právo na trvalý pobyt v inom členskom štáte.

Voľný pobyt občanov EÚ ide ruka v ruke s voľným trhom. Preto sa konferencia zamerala aj na potrebu zabezpečenia mechanizmov, ktoré predchádzajú pracovnému zneužívaniu v rámci voľného trhu. Z diskusie okrem iného vyplynulo, že je veľmi náročné brániť pracovné štandardy v ére globalizácie.

Súčasťou konferencie bol aj večerný program - premietanie nórskeho dokumentárneho filmu „Nowhere Home“ (Domov nikde) o maloletých migrantoch bez sprievodu, ktorým nebol udelený azyl a v dôsledku vtedy platnej legislatívy museli opustiť krajinu hneď po dovŕšení 18. roku svojho života.

Národný kontaktný bod EMN v Luxembursku plánuje koncom roka 2013 vydať publikáciu, ktorej súčasťou budú výstupy z konferencie. Publikácia bude dostupná na ich národnej webstránke www.emnluxembourg.lu.

Koordinátor EMN na Slovensku

Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) - Úrad v SR

www.emn.sk | ↗ www.iom.sk
LinkedIn | ↗ Facebook | ↗ YouTube

Koordinátor EMN v EÚ

Európska komisia - Generálne riaditeľstvo pre migráciu a vnútorné záležitosti

www.ec.europa.eu/emn
LinkedIn | ↗ Twitter

Newsletter EMN Slovensko

↗ Stiahnite si aktuálne číslo

Archív newslettrov

Prihlásiť sa k odberu noviniek EMN

Novinky o migrácii v EÚ

↗ Stiahnite si aktuálne číslo Bulletinu EMN

Archív bulletinov

Prihlásiť sa k odberu noviniek EMN