Národný kontaktný bod EMN
v Slovenskej republike

Konferencia Prijímacie systémy pre žiadateľov o azyl – komparatívna perspektíva, Štokholm, 7. mája 2013

16. júl 2013

Dňa 7. mája 2013 sa v Štokholme uskutočnila medzinárodná konferencia Národného kontaktného bodu (NKB) EMN s názvom Prijímacie systémy pre žiadateľov o azyl – komparatívna perspektíva (Reception systems for asylum seekers – a comparative perspective).

Okrem predstaviteľov švédskych organizácií a inštitúcií (napr. Švédska migračná rada, ministerstvá, miestne zastupiteľstvá a pod.) sa konferencie zúčastnili aj slovenskí zástupcovia NKB EMN ako aj predstavitelia z Belgicka, Bulharska, Estónska, Francúzska, Holandska, Írska, Maďarska, Nórska, či Rakúska.

Prvá časť stretnutia bola zameraná na vývoj prijímacieho systému žiadateľov o azyl vo Švédsku, pričom dve z prezentácií sa detailne zaoberali prijímacím procesom pre maloletých migrantov bez sprievodu.

V druhej časti bol švédsky model vsadený do európskeho kontextu a prezentovali sa príklady iných krajín EÚ, konkrétne Belgicka, Francúzska a Veľkej Británie. Tu sa poukázalo na rozdielnu prax jednotlivých členských štátov EÚ i napriek snahám EÚ o harmonizáciu prijímania žiadateľov o azyl.

V závere sa v rámci diskusného panelu, na ktorom vystúpil Johan Ward (mestské zastupiteľstvo v Södertälje), Ewa Hagberg (Švédsky červený kríž), Adam Cwejman (Timbro), Anna Wessel (Švédska migračná rada) a Susanne Nilsson Marino (Švédska migračná rada), diskutovalo o budúcich výzvach pre švédsky prijímací systém.

Svojou témou konferencia prispela k príprave malej tematickej štúdie EMN pod názvom Organizácia azylových zariadení pre žiadateľov o azyl. Viac informácií vrátane programu a prezentácií získate na webovej stránke NKB EMN vo Švédsku.

Po konferencii sa dňa 8. mája uskutočnilo klastrové stretnutie zástupcov viacerých NKB EMN. Na stretnutí sa diskutovalo o progrese EMN v zisteniach a odporúčaniach, ktoré vzišli z evaluácie EMN spred dvoch rokov.

Koordinátor EMN na Slovensku

Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) - Úrad v SR

www.emn.sk | ↗ www.iom.sk
LinkedIn | ↗ Facebook | ↗ YouTube

Koordinátor EMN v EÚ

Európska komisia - Generálne riaditeľstvo pre migráciu a vnútorné záležitosti

www.ec.europa.eu/emn
LinkedIn | ↗ Twitter

Newsletter EMN Slovensko

↗ Stiahnite si aktuálne číslo

Archív newslettrov

Prihlásiť sa k odberu noviniek EMN

Novinky o migrácii v EÚ

↗ Stiahnite si aktuálne číslo Bulletinu EMN

Archív bulletinov

Prihlásiť sa k odberu noviniek EMN