Národný kontaktný bod EMN
v Slovenskej republike

Výročná konferencia EMN – Imigrácia zahraničných študentov do EÚ, Cyprus, 29. - 30. októbra 2012

26. november 2012

V dňoch 29. – 30. októbra 2012 sa na Cypre uskutočnila výročná konferencia Európskej migračnej siete, ktorá sa v tomto roku venovala téme zahraničných študentov. Táto téma bola nie len v súlade s prioritami cyperského predsedníctva, ale odrážala aj zameranie hlavnej štúdie Európskej migračnej siete na rok 2012, ktorou bola práve Migrácia zahraničných študentov“.

Cieľom konferencie bolo podporiť proces tvorby politík v oblasti imigrácie zahraničných študentov z tretích krajín do EÚ a to aj v súvislosti s plánovanou revíziou Smernice Rady 2004/114/ES týkajúcej sa práve tejto oblasti. Konferencia taktiež vytvorila priestor na prezentáciu práce a výstupov EMN a posilnenie jej spolupráce a synergie s činnosťou iných relevantných európskych a národných inštitúcií alebo agentúr.

Program konferencie bol štruktúrovaný do piatich tematických celkov. Konferenciu otvorili ministerka vnútra Cyperskej republiky, minister školstva a kultúry Cyperskej republiky a zástupkyňa Európskej komisie, Riaditeľstva pre vnútorné záležitosti. Prvý tematický celok bol zameraný jednak na prvotnú analýzu a porovnanie existujúcich politík, opatrení a praxe členských krajín v oblasti imigrácie zahraničných študentov z tretích krajín vypracovanú na základe národných štúdií EMN Európskou komisiou ako aj na prezentáciu výstupov z vybraných národných štúdií niektorých členských krajín EÚ a Nórska. Druhý tematický celok tvorila plenárna diskusia zameraná najmä na strategickú úlohu zahraničných študentov v EÚ, ako aj na dôležitosť medzinárodnej spolupráce podporujúcej mobilitu s EÚ a s tretími krajinami. Hlavnými diskutujúcimi tejto časti boli komisárka pre vzdelávanie, kultúru a mnohojazyčnosť, rektori Cyperskej a Nikózijskej univerzity, riaditeľ Asociácie pre akademickú spoluprácu (ACA) a zástupca zahraničných študentov na Cypre. Politiky a ich implementáciu v oblasti prilákania zahraničných študentov, prístupu k informáciám a opatreniam smerujúcim k efektívnej študentskej mobilite boli súčasťou tretej tematickej časti konferencie. Prezentácie Veľkej Británie, Belgicka, Cypru a Švédska predstavili rôzne prístupy, osvedčenú prax, ale aj legislatívne nedostatky v tejto oblasti, ktoré by mohli byť odstránené práve prostredníctvom úpravy už spomínanej Smernice Rady o študentoch z tretích krajín. Štvrtou, veľmi podnetnou a na informácie rôznorodou témou, bola téma práv a povinností zahraničných študentov v EÚ so zameraním na možnosti ich prístupu na trh práce počas štúdia, k sociálnemu a zdravotnému zabezpečeniu, ako aj na podmienky a práva pre sprevádzajúcich rodinných príslušníkov študenta. Poslednú piatu tematickú časť tvorili prezentácie zamerané na maximalizáciu pozitívnych dopadov zahraničných študentov v EÚ vrátane možnosti ich uplatnenia sa na trhu práce po skončení štúdia ako aj na minimalizáciu negatívnych vplyvov a rizík, ktoré tento fenomén môže prinášať. Na záver konferencie zástupca EK, Riaditeľstva pre vnútorné záležitosti a koordinátor EMN zhrnul hlavné závery a zistenia z prezentácií a diskusií.

Účastníkmi konferencie boli vysoký predstavitelia Cyperskej republiky a Európskej komisie, zástupcovia národných kontaktných bodov EMN, rôznych národných, medzinárodných a neziskových organizácii a inštitúcií pôsobiacich v danej oblasti, zástupcovia združení zahraničných študentov, vysokých škôl a výskumných inštitúcií. Za SR sa konferencie zúčastnili zástupkyne národného kontaktného bodu EMN z Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny a IOM Medzinárodnej organizácie pre migráciu. Prezentácie z jednotlivých tematických celkov sú k dispozícii na stiahnutie tu.

Program a závery konferencie

Programme of the EMN Annual Conference on Immigration of International Students in the EU 2012 (284 KB)

Summary and Conclusions of the EMN Annual Conference on Immigration of International Students in the EU 2012 (1,26 MB)

Koordinátor EMN na Slovensku

Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) - Úrad v SR

www.emn.sk | ↗ www.iom.sk
LinkedIn | ↗ Facebook | ↗ YouTube

Koordinátor EMN v EÚ

Európska komisia - Generálne riaditeľstvo pre migráciu a vnútorné záležitosti

www.ec.europa.eu/emn
LinkedIn | ↗ Twitter

Newsletter EMN Slovensko

↗ Stiahnite si aktuálne číslo

Archív newslettrov

Prihlásiť sa k odberu noviniek EMN

Novinky o migrácii v EÚ

↗ Stiahnite si aktuálne číslo Bulletinu EMN

Archív bulletinov

Prihlásiť sa k odberu noviniek EMN