Národný kontaktný bod EMN
v Slovenskej republike

Konferencia Cesty z nelegálnosti (Pathways out of Irregularity) v nórskom Osle, 10. októbra 2011

14. október 2011

Dňa 10. októbra 2011 sa zástupcovia Národného kontaktného bodu EMN na Slovensku zúčastnili na druhej národnej konferencii Cesty z nelegálnosti (Pathways out of Irregularity) organizovanej nórskym Národným kontaktným bodom EMN a následného twinningového stretnutia dňa 11. októbra 2011.

Na konferencii, ktorá bola venovaná najmä nelegálnej migrácii a nástrojom boja proti nej, vystúpili s prezentáciami viacerí renomovaní experti. Program konferencie bol rozdelený do blokov, v rámci ktorých sa hovorilo o návratoch a readmisných dohodách, nelegálnom pobyte migrantov a o regularizácii nelegálnych migrantov.

Konferenciu otvoril nórsky minister spravodlivosti Knut Storberget. Prvý príspevok na tému boja proti nelegálnej migrácii prostredníctvom pracovnej a sociálnej kohézie mal expert z Medzinárodnej organizácie práce (ILO) Ryszard Cholewinski. V prezentácii sa venoval analýze súčasnej situácie v oblasti pracovnej migrácie, právam pracovných migrantov a ich postaveniu, ako aj právam po skončení pracovného povolenia, resp. povolenia na pobyt. V bloku zameranom na návraty a readmisné dohody vystúpili experti z IOM Medzinárodnej organizácie pre migráciu (Kristina Touzenis), nórskeho Ministerstva spravodlivosti (Ellen-Sofie Terlamd) a zo ženevského Inštitútu medzinárodných štúdii (Liv Feijen) s prezentáciami na témy - návraty detí a ich medzinárodná ochrana, návratová smernica a readmisné dohody ako efektívne nástroje a bezpečné a dôstojné návraty. V rámci bloku zameranom na nelegálny pobyt migrantov vystúpil s prezentáciou Michele LeVoy z PICUM Belgicko zameranou na zabezpečenie dostatočného humanitárneho priestoru pre nelegálnych migrantov a výsledky nórskej štúdie o nelegálnych migrantoch prezentoval Karl Harald Sovig z Bergenskej univerzity. Regularizácii nelegálnych migrantov sa v rovnomennom bloku venoval Albert Kraler z ICMPD. Následne boli prezentované príklady členských štátov z oblasti regularizácie, konkrétne Španielska, Švédska a Belgicka.

Program konferencie

Program konferencie Cesty z nelegálnosti (Pathways out of Irregularity) 2011 (199 KB)

Koordinátor EMN na Slovensku

Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) - Úrad v SR

www.emn.sk | ↗ www.iom.sk
LinkedIn | ↗ Facebook | ↗ YouTube

Koordinátor EMN v EÚ

Európska komisia - Generálne riaditeľstvo pre migráciu a vnútorné záležitosti

www.ec.europa.eu/emn
LinkedIn | ↗ Twitter

Newsletter EMN Slovensko

↗ Stiahnite si aktuálne číslo

Archív newslettrov

Prihlásiť sa k odberu noviniek EMN

Novinky o migrácii v EÚ

↗ Stiahnite si aktuálne číslo Bulletinu EMN

Archív bulletinov

Prihlásiť sa k odberu noviniek EMN