Národný kontaktný bod EMN
v Slovenskej republike

9. ročník Vzdelávacieho seminára EMN o migrácii poukázal na komplexnosť témy zraniteľnosti migrantov a efektívne opatrenia na ich ochranu

03. august 2023

Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) ako koordinátor Európskej migračnej siete na Slovensku zorganizovala 9. ročník Vzdelávacieho seminára o migrácii: Ochrana migrantov v zraniteľných situáciách, ktorý sa uskutočnil v dňoch 3. – 5. júla 2023 v Bratislave. Šestnásť prednášajúcich z 11 krajín sa zaoberalo kľúčovou témou zraniteľnosti migrantov.

Vzdelávací seminár EMN o migrácii je jedinečnou vzdelávacou platformou, ktorá podporuje vzájomné pripájanie, nabáda k zdieľaniu skúseností a umožňuje zmysluplné diskusie medzi národnými a medzinárodnými expertmi. Na 9. ročníku seminára sa stretlo viac ako 110 prednášajúcich a účastníkov z 23 krajín, ktorí sa v prednáškach a diskusiách zamerali na tému zraniteľnosti migrantov.

Odborníci z Belgicka, Holandska, Talianska, Slovenska, Veľkej Británie, USA a ďalších krajín priniesli svoje odborné znalosti v oblasti tvorby politík, výskumu, akadémie, žurnalistiky alebo priamo z terénu. Počas troch intenzívnych dní odborníci zdieľali cenné poznatky a skúsenosti, aby priblížili realitu migrácie a zraniteľnosť migrantov. Preskúmali vplyv pasov na globálnu mobilitu a zároveň sa venovali fenoménu migračných karaván. Okrem toho odborníci prednášali o modernom otroctve, jeho právnych dôsledkoch a účinných ochranných opatreniach pre obete obchodovania s ľuďmi.

Image

Je naozaj zaujímavé počuť rôzne názory od rôznych odborníkov z celej Európy ako aj z iných častí sveta,“ uzavrela jedna z účastníčok.

Počas seminára účastníci aktívne prispievali do diskusií a s ochotou sa zapájali do seminárnych workshopov. V rámci prestávok počas seminára mali účastníci príležitosť prostredníctvom virtuálnej reality preniknúť do života ľudí, ktorí boli nútení opustiť svoje domovy, a nahliadnuť na to, čo je pre nich tá najcennejšia vec - spomienka na ich predchádzajúci domov.

Image

Medzi účastníkmi boli zástupcovia pôsobiaci v štátnej a verejnej správe, štátnych implementačných orgánoch, zahraničných veľvyslanectvách či konzulárnych zastúpeniach, medzivládnych a mimovládnych organizáciách, medzinárodných humanitárnych organizáciách, think-tankoch, na univerzitách, ako aj nezávislí odborníci. Seminára sa zúčastnili aj zástupcovia Národných kontaktných bodov EMN z iných členských štátov EÚ.

Image

Seminár ponúkol dve verejné podujatia. 3. júla sa v bratislavskom Kine Mladosť premietala slovenská premiéra dokumentárneho filmu Noví Európania od Niny Marie Paschalidou, po ktorom nasledovala diskusia.

4. júla sa v Kine Mladosť konala slovenská premiéra dramatického filmu Na Hladine od Rodda Rathjena. Film bol natočený na základe skutočných udalostí a odhaľuje príbeh kambodžského tínedžera, ktorý bol predaný na nútené práce na thajskej rybárskej lodi. Táto silná dráma je dych vrážajúcim svedectvom proti sociálnej nespravodlivosti a dojímavým príbehom dospievajúceho chlapca, ktorého ľudskosť je vystavená skúške. 

Podcasty, prezentácie a fotografie zo seminára budú k dispozícii čoskoro na Home - emnconference.sk alebo na podcastovom kanáli EMN Slovakia.   

Koordinátor EMN na Slovensku

Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) - Úrad v SR

www.emn.sk | ↗ www.iom.sk
LinkedIn | ↗ Facebook | ↗ YouTube

Koordinátor EMN v EÚ

Európska komisia - Generálne riaditeľstvo pre migráciu a vnútorné záležitosti

www.ec.europa.eu/emn
LinkedIn | ↗ Twitter

Newsletter EMN Slovensko

↗ Stiahnite si aktuálne číslo

Archív newslettrov

Prihlásiť sa k odberu noviniek EMN

Novinky o migrácii v EÚ

↗ Stiahnite si aktuálne číslo Bulletinu EMN

Archív bulletinov

Prihlásiť sa k odberu noviniek EMN